Śniadanie to pyszna sprawa

Poranne konsumowanie to najważniejszy posiłek dnia w Polsce; najczęściej jest to wypasiona kanapka. Panie Małgorzata Augustyniak, nauczycielka Szkoły Podstawowej i Andżelika Przysiężna z Biblioteki Filialnej w Lesznie Górnym w dniu 26 kwietnia 2021 roku skutecznie przekonywały dzieci, które uczęszczają do świetlicy szkolnej o konieczności zjedzenia „przysłowiowej” kromki chleba. W Niemczech na śniadanie zjadają różnego rodzaju chleb, bułeczki, dżem, konfitury popijając kawą lub herbatą. Włosi preferują słodkie śniadania i po obfitej oraz długiej kolacji bardzo często rozkoszują się rogalikiem cornetto i mocną kawą. Dla włoskich dzieci odpowiedni jest słodki sok owocowy. Białorusini lubią ciepłe jedzonko o poranku. Jest to na przykład sasznia z twarogiem. W Turcji natomiast doskonale smakuje ramazan pidesi; to ich lokalne, pyszne pieczywo. Na Ukrainie zajadają się mamałygą. Co prawda ta potrawa wywodzi się z Rumunii, ale jest bardzo powszechna w krajach Europy Wschodniej. Mniam 😉