Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia obchodziliśmy Europejski Dzień Śniadania. Wychowawczynie klas I-III: Monika Maziec ,Krystyna Azarko i Anna Dudra -Światowska zaprosiły swoich wychowanków do wyzwania, którego celem było zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest zjedzenie zdrowego porannego posiłku.
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. To, co jemy rano, ma nas pobudzić do działania i dodać nam energii na wiele godzin. Dobrze przygotowane śniadanie, to także podstawa zdrowej diety. Nie zapominajmy jednak, że poranny posiłek ma także wpływ na samopoczucie i nastrój.
Jak przypominają specjaliści, po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. To, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy, decyduje o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia. Udowodniono, że poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne, a także poprawia pamięć́ krótkoterminową.
U osób jedzących śniadanie stwierdzano niższe stężenie cholesterolu oraz niższy poziom glukozy i insuliny we krwi, co może zmniejszać zagrożenie cukrzycą i chorobą wieńcową. Co więcej, osoby regularnie jedzące poranny posiłek mają mniejszą masę ciała  w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadania lub jedzącymi nieregularnie.
A oto śniadania –wiosenne kanapeczki przygotowane przez uczniów klasy pierwszej ,drugiej i trzeciej.
Zasady zdrowego odżywiania przypomniała zdalnie , pani Andżelika z filii Biblioteki Publicznej w Lesznie Górnym,  czytając wiersz p. Marzeny Żurek autorki książki „Żywieniowe przygody Tobiego, kotka psotliwego” .

Monika Maziec