„Poznaję świat od kuchni” – Francja

FRANCJA – kolejny kraj, który poznawali uczniowie klas I – III w ramach innowacji „Poznaję świat od kuchni”
Francja jest państwem leżącym w Europie Zachodniej. Jego stolica – Paryż – uchodzi za jedno z bardziej romantycznych miejsc na świecie, słynie również z Wieży Eiffla, która niedługo po wybudowaniu, miała zostać rozebrana i sprzedana na złom. Flaga Republiki Francuskiej jest prostokątem podzielonym na trzy pionowe pasy: niebieski, biały i czerwony. Francja to kraj, który słynie z wieży Eiffla, Disneylandu i żabich udek. Kojarzy się najczęściej z wysoko rozwiniętą kulturą i sztuką, a także elegancją. Francja jest nazywana stolicą mody, światowym centrum produkcji perfum. Francja to także kolebka wielu europejskich myślicieli, pisarzy, artystów, wynalazców i twórców nowych kierunków filozoficznych. Wywierały one wpływ zarówno na cala kulturę europejska, jak i światową. We Francji wynaleziono: balon, spadochron, okręt podwodny. W kraju tym jest najwięcej na świecie laureatów nagrody nobla z dziedziny literatury. Sery, owoce morza i wino – to z nimi najbardziej kojarzy się francuska kuchnia. Przysmaków jest jednak dużo więcej, a dań, które można z nich przyrządzić – jeszcze więcej. Co warto zjeść we francuskich restauracjach? : ratatouille, żabie udka, creme brulee, zupa cebulowa. Francuzi jadają lekkie i słodkie śniadania. Podstawą ich poranka jest mały i niepozorny rogalik z ciasta francuskiego – croissant. Tylko świeży zapewnia niepowtarzalny maślany smak, chrupką skórkę i mięsiste wnętrze. Można go jadać bez dodatków (jest lekko wilgotny), z konfiturami, a nawet szynką i serem.
Croissant – francuski rogalik był wyzwaniem miesiąca stycznia. Uczniowie klas I – III popisali się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i upiekli wspólnie z rodzicami przepyszne rogaliki. Kucharzem miesiąca stycznia, wytypowanym przez pana Matteo została Julia Gęsiecka – uczennica klasy drugiej. Gratulujemy!